Hoe draag jij een pak?

Pakken, van de blazers tot de gilets, van de pantalon heren tot de overhemden, worden al eeuwenlang vol trots gedragen. Daar zijn veel goede redenen voor; het zijn stijlvolle kledingstukken die inmiddels zowel chic als casual gedragen kunnen worden. Een pak is eigenlijk van alle markten thuis, zeker als je James Bond-films moet geloven. Maar hoe begin jij nou met het bouwen van jouw pakkengarderobe? En waar moet je op letten? 

Het begin 

Allereerst is het belangrijk om een goede basis op te bouwen. Voor alle komende adviezen kan je overigens besluiten om een tweedelig óf een driedelig pak aan te schaffen; dat is een kwestie van persoonlijke keuze. Een tweedelig pak is vaak wat moderner en wat meer casual; een driedelig pak is wat chiquer en officiëler. Om goed te beginnen is het vaak het slimst om eerst een goed zwart pak aan te schaffen. Hierbij is een wit en een zwart overhemd, een mooie das, een goede riem of bretels én mooie schoenen het beste om als volgende te kopen. Overigens is het in mijn persoonlijke ervaring beter om te beginnen met bruine schoenen; die passen bij meer pakken en maken dingen vaak iets minder streng. Het volgende pak wat je koopt zou een pak van egale kleur, bijvoorbeeld blauw, moeten zijn. Hierna kan je wat meer uitbreiden naar andere materialen; tweed, of iets met een print, bijvoorbeeld; maar het fijne aan een pakkengarderobe is dat bijna alle jasjes en gilets kunnen combineren met bijna alle overhemden en broeken. Zo heb je dus, met drie pakken, niet drie outfits, maar enorm veel outfits in je kast hangen.

Duivelse details 

Het echte pakken-dragen zit hem echter niet in hoeveel pakken je hebt of hoeveel ze opvallen, maar hoe jij ze draagt. Volg je heel precies de etiketten en zie je er altijd uit alsof je zo uit de negentiende eeuw bent gestapt? Voeg je accenten toe als speldjes, manchetknopen, kraagspeldjes, zakhorloges of andere accessoires? Of draag je juist je bloezen open, met kettingen in het zicht en accessoires die traditioneel helemaal niet bij pakken horen, zoals ringen of moderne hoeden? Het is helemaal aan jou. Een tip die voor iedereen geldt, echter: schoenen matchen met de riem, óf met de leertjes van de bretels (nooit allebei dragen!). Dat is een pre. 

 

Hoe je dus ook precies pakken gaat dragen is aan jou, maar dát je ze gaat dragen is helemaal geweldig. Veel plezier ermee en uit jezelf!

Dit mag je niet missen!