Sport gezond!

Sporten is een heerlijk ding om te doen, zeker als je in de flow zit. Het is altijd leuk om te zien wat een lichaam allemaal aan kan en hoe ver het kan gaan. Natuurlijk heeft geregeld sporten nog meer voordelen dan alleen plezier geven. Het is goed om genoeg te bewegen en een rondje rennen, fietsen of zwemmen kan wonderen doen voor stress of woede. Mensen gaan dan ook veelal meerdere keren in de week naar de sportschool, als dit uitkomt. Maar dit maakt het wel erg makkelijk om te ‘overtrainen’. Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel sport, maar juist gezond sport?

Rusten

Overtrainen heeft geen directe betekenis, maar eigenlijk wordt er het ‘overbelasten van de spieren’ mee genoemd. Te veel, te vaak sporten kan juist een negatieve werking hebben op het lichaam en wordt ten zeerste afgeraden. Wanneer iemand sport, hoort er goed gegeten en gedronken te worden en hoort iemand (meer dan genoeg) rust te nemen. Echte, serieuze sporters horen gemiddeld minstens drie dagen rust te nemen tussen sportsessies. Iedereen die een aantal oefeningen doet in de sportschool (nog steeds belangrijk!), heeft over het algemeen wat minder tijd nodig om te herstellen.

Voedingssupplementen

Wanneer er lang gesport wordt, verliest het lichaam veel zout en vocht. Dit zorgt ervoor dat het lichaam snel uitgedroogd raakt. Het is dan ook belangrijk dat deze zout- en vochttekorten weer tijdig worden aangevuld. Alleen water is veelal niet genoeg. Sportdranken zijn the way to go! Een isotone sportdrank is dan ook een belangrijk onderdeel van het arsenaal van elke sporter.

Sportdranken komen in drie verschillende vormen: isotone, hypotone en hypertone sportdranken. De verschillen worden veroorzaakt door de verhoudingen van water, vitamines, koolhydraten en zoute waaruit de dranken bestaan. Een isotone sportdrank heeft verhouding vergelijkbaar met de verhoudingen van lichaamsvocht. Dit wordt dan ook snel opgenomen door het lichaam, zodat deze niet kan kampen met tekorten. De sporter kan er dan weer energiek tegen aan!

Aminozuren

Iedereen die sport of intensief beweegt, brengt in principe scheurtjes in hun spieren toe. Om ervoor te zorgen dat gezonde spieren behouden worden, zijn aminozuren belangrijk om te nuttigen. Dit zijn in feite de bouwstenen van eiwitten, wat weer de bouwstenen van de spieren zijn. Essentiële aminozuren (oftewel EAA) zijn aminozuren die niet door het lichaam eigen kunnen worden aangemaakt. Niet- essentiële aminozuren kunnen daarentegen wel zelf gemaakt worden. EAA krijgt iemand dus door voeding of voedingssupplementen. Zo bevordert iemand de spiergroei en wordt de afbraak van spiermassa vertraagt. Essentieel voor elke sporter, dus.

Dit mag je niet missen!