Muziek en plaatjes opslaan
  uit een mail van anderen
© Leonie de Haan
Mail strippen

U weet natuurlijk wel dat er van alles gestript kan worden. Vaak wordt de uitdrukking gebruikt in de autobranche en men bedoelt dan: auto's van onderdelen ontdoen. En dat is nu precies wat met een mail ook kan: 'm in onderdelen uit elkaar halen. Ik heb het dan met name over de leuke mails die u misschien van tijd tot tijd ontvangt met leuke plaatjes of misschien zelfs met heerlijke muziek.

Misschien hebt u zich wel eens afgevraagd hoe u die plaatjes of muziek uit die mail kunt halen om dit voor eigen gebruik op uw computer op te kunnen slaan. Het is zo simpel als wat, wanneer u eenmaal weet hoe, maar dat is met alles zo. In deze beschrijving ga ik er van uit dat u al weet hoe u een map moet maken en hoe u Bronbewerking inschakelt, dit is in eerdere uitgaven van de Enter behandeld. Zo niet dan is e.e.a. ook na te lezen bij de Lesjes voor Beginners op m'n site. Deze beschrijving is van toepassing voor het programma Outlook Express.
Open de mail met de muziek en de plaatjes en klik eerst even op Beeld en op Bronbewerking als u dit nog niet aan hebt staan zodat u weer de drie tabbladen hebt onderaan uw mail met: Bewerken - Bron - Voorbeeld.

Klik nu op Doorsturen en klik daarna op het tabblad Bron onderaan de mail.
De exacte volgorde is heel belangrijk!
plaatje 2
Klik nu in de bovenbalk op Opmaak, in het uitrolmenu klikt u op 'Tekst zonder opmaak' .

Bij sommigen kan er een venstertje verschijnen met een waarschuwing, in dat geval op OK klikken.
In het scherm dat nu verschijnt, klikt u in de bovenbalk op Bestand en u klikt op: Bijlagen opslaan.
Het volgende venster opent:
In dit venster ziet u álle bijlagen die in de mail zijn opgeslagen. Dat kunnen plaatjes zijn, dat kan muziek zijn.

Gewoonlijk zijn alle bijlagen die in de mail verwerkt zijn, blauw gemarkeerd. In dit voorbeeld ziet u twee bijlagen. De ene heeft als extensie gif en is dus een afbeelding, de andere heeft als extensie wav en is een geluidsbestandje.

U klikt éénmaal op het gif bestandje, u zult nu zien dat die als enige blauw is gemarkeerd. Nu gaat u naar de plek zoeken waar u dit bestandje wilt gaan opslaan.

Onderaan het venster staat Opslaan in: C: Documents and Settings enz. enz. met daarnaast een button Bladeren. Wanneer u op deze button klikt ziet u het volgende venster:
U gaat nu zoeken naar de map waarin u het plaatje wilt opslaan. Die map klikt u éénmaal aan om hem te markeren en vervolgens klikt u op OK. In het daarop volgende venster klikt u op Opslaan.